KKFF na pomoc Ukrajině poslala už přes 6 milionů
28. 2. 2022

„Děkujeme za vaši podporu! Díky lidem, jako jste vy, nám brzy bude dobře. Vaše pomoc je nedocenitelná.“ Tato slova díků z Ukrajiny zazněla po vykládce prvního kamionu, který dorazil do Lvova. Poděkování patří i všem štědrým dárcům, kteří podpořili sbírku na pomoc Ukrajině. KKFF na pomoc Ukrajině poslala už přes 6 milionů korun.

Impulsem k bleskové akci byly zprávy od kolegů ze lvovské pobočky MND s jasným vzkazem: valí se vlna uprchlíků z východu, potřebujeme matrace, karimatky, deky. Právě proto vyrážel z Břeclavi jako jeden z prvních kamion po střechu naplněný 303 matracemi. Ty, stejně jako auto, zajistili kolegové z Hodonína a zaplatila KKFF (Karel Komárek Family Foundation). Současně byla v Praze navázána koordinovaná spolupráce nadace KKFF s Člověkem v tísni. Jejím cílem je vypravit další materiální pomoc do Lvova.

Další kamiony vezly trvanlivé potraviny, spací pytle, karimatky a hygienické potřeby. Vozy a celou logistiku zajistila KKFF ve spolupráci s MND, zboží poskytly společnosti Rohlik.cz, Tesco, Bidfood a Alza. První konvoj vezl pomoc v hodnotě přes 10 milionů korun. „Ve spolupráci s kolegy ze Lvova se nám podařilo zkontaktovat pět ukrajinských řidičů, kteří se právě nacházeli v různých částech Evropy, a nasměrovat je i s jejich kamiony do Prahy a do Senice. Během 24 hodin byli na místě a mohli vyjet s nákladem do Lvova i za pomoci Ukrajinské ambasády, která zajistila hladký průjezd hranic,“ dodal Luboš Veselý, ředitel KKFF.

Sedmý a osmý kamion se v současné době plní. Jeden poveze pomoc z materiální sbírky, kterou uspořádala KKFF ve spolupráci s MND v jejím hodonínském sídle, druhý pak zboží za příspěvky od dárců. Oba kamiony zamíří do Lvovské oblasti v průběhu dneška a středy.

KKFF bude v nejbližší době organizovat další pomoc, vypravovat další kamiony. Zájem dárců pomáhat je veliký, zároveň se daří dojednávat zboží s opravdu velkými slevami. Všechno je koordinováno přímo s kolegy ve Lvově, konkrétně s místním gubernátorem Maksymem Kozytským, který je synem obchodního partnera MND. Díky tomu je pomoc cílená, vezou se vždy věci, které jsou skutečně potřeba, a zasílají se na konkrétní místa. Kamiony řídí ukrajinští řidiči.

KKFF na pomoc Ukrajině poslala už přes 6 milionů