Oslavy 28. října: Nadace Proměny Karla Komárka oživí Jiráskovo náměstí v Plzni
25. 10. 2021

Bohatý program oslav výročí založení republiky chystá na Jiráskově náměstí v Plzni Nadace Proměny Karla Komárka. Prostor, na jehož obnovu nadace přispívá mimo jiné sumou 25 milionů korun, ožije celý 28. říjen ve spolupráci s městem Plzeň i organizací Post Bellum sérií tematických akcí. Ty se budou týkat minulosti i budoucnosti městského obvodu Slovany, kde se náměstí nachází.

Dlouhodobá spolupráce Nadace Proměny Karla Komárka, města Plzeň, místních spolků i obyvatel přináší na Jiráskovo náměstí letos na podzim pozoruhodné dění. Prostor a přilehlá klášterní zahrada během říjnových oslav 103. výročí založení Československa lákají návštěvníky na projekce historických videí a fotografií, historicky laděné akce pro děti nebo tematickou debatu o minulosti, současnosti a budoucnosti Jiráskova náměstí.

„Důležitý historický moment jsme v nadaci uchopili jako příležitost vnést po čase do veřejného prostoru Jiráskova náměstí život. Abychom vytvořili co nejpoutavější program pro všechny generace, spojili jsme síly s organizací Post Bellum. Vzpomínky pamětníků na městský odvod Slovany a dobové fotografie, které poběží celou dobu akce na obrazovce, doplníme o interaktivní a umělecky pojaté workshopy,” uvedla ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka Petra Lepková Melingerová.

Nadace Proměny Karla Komárka uspořádá na Jiráskově náměstí procházku, na níž interaktivní formou představí budoucí řešení vybraných prvků parku. Součástí budoucího řešení tvoří také unikátní systém hospodaření s dešťovou vodou.

Téma umění nadace pojedná prostřednictvím prvku tzv. kreslící plochy na motivy známého cestovatele a spisovatele Miroslava Zikmunda. Ukázka plochy o průměru 17m² stojí před Masarykovou ZŠ, kam osobnost docházela, díky nadaci ostatně už teď. Kreslení na ploše, určené pro děti i dospělé, si vezme na starost umělkyně Adéla Součková.

Uskuteční se i akce Postav si vlastní kašnu. Během ní lidé dostanou možnost si složit vlastní kašnu z dětských dřevěných kostek, přičemž vše bude vymyšleno tak, aby kašna na fotografiích vypadala jako ve skutečné velikosti.

Plzeňané ocení také fakt, že 28. října se otevře také téměř nepřístupná zahrada Kláštera Dominikánů Plzeň. Zájemce bude provádět Alvarez Petr Kodeda, člen společné duchovní správy plzeňského biskupství. Pro veřejnost se uskuteční dvě prohlídky s maximálním počtem dvaceti osob – první od 12:00 do 12:30, druhá od 12:30 do 13:00.

Program:

10:00–11:00

historicky laděné aktivity pro děti s Pamětí národa (Post Belllum), děti se pomocí improvizačního divadla dostanou do období první republiky a symbolicky oslaví 28. říjen 1918

10:00–11:00

historická dobrodružná stopovačka pro menší děti na téma života T. G. Masaryka

11:00–14:00

blok o budoucnosti Jiráskova náměstí s Nadací Proměny Karla Komárka

11:00–12:00

procházka náměstím s interaktivním představením budoucího řešení vybraných prvků

12:00–12:30 a 12:30–13:00

dvě prohlídky klášterní zahrady, provádět bude Alvarez Petr Kodeda, člen společné duchovní správy plzeňského biskupství

ZDARMA, kapacita omezená na 20 osob

13:00–14:00

umělecký workshop pro děti a dospělé:

Kreslení na ploše před ZŠ Masarykova s umělkyní Adélou Součkovou.

14:00–15:00

14:30–15:30

debatní panel o tom, jak se žilo, žije a bude žít na Jiráskově náměstí: vystoupí významná osobnost občanské společnosti v Plzni a místní patriot Miroslav Anton, plzeňský architekt Petr Klíma, umělkyně Adéla Součková a projektová manažerka Nadace Proměny Karla Komárka Kristýna Kottová

Program po celý den:

10:00–16:00

celodenní tvůrčí workshopy s Nadací Proměny Karla Komárka: výroba papírových ornamentů na rozetě před klášterem a stavba vlastní kašny z kostek

projekce Paměti národa (Post Bellum) ukazující výpovědi pamětníků a historické fotografie z Jiráskova náměstí a Petrohradu

Oslavy 28. října: Nadace Proměny Karla Komárka oživí Jiráskovo náměstí v Plzni