Lidé přispívají s Nadací Proměny Karla Komárka na zeleň v parku Střed
20. 10. 2021

Nadace Proměny Karla Komárka otevírá lidem možnost se trvale a hodnotně zapsat do historie parku Střed v Mostě. Příznačně na den stromů spouští webové stránky, jejichž prostřednictvím půjde v zeleném srdci města podpořit vysazení vybraného listnáče. Nadace tím rozšiřuje vlastní finanční podporu na obnovu parku, čítající 25 milionů korun. Široká veřejnost se tak bude symbolicky zapisovat do letokruhů stromů a pomáhat rozpumpovat zelené srdce severočeského města.

Propracovaná forma přispívání, která oslovuje úplně všechny, možnost podílet se na smysluplné věci s trvalou hodnotou a osvětová činnost, srozumitelně vysvětlující význam stromů pro lidi a pro města. Tuto myšlenku nyní uvádí ve skutečnost Nadace Proměny Karla Komárka, která do podpory výsadby zeleně v parku Střed zapojuje širokou veřejnost a spolu s tím přibližuje důležitá témata současnosti.

„Naše nadace si plně uvědomuje, jak důležitou roli v prostředí měst hrají stromy a zeleň vůbec. Zvláště v době klimatických změn. Mostecké zelené centrum prochází zásadní obnovou. Vyroste tady 46 nových stromů různých druhů. Nejvíce lip, javorů a dubů, zastoupen bude také jilm, habr nebo bříza. Výši příspěvku jsme chytře odstupňovali podle toho, na jakou část stromů budou lidé chtít symbolicky přispět,“ přiblížila systém darování Petra Lepková Melingerová, ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka.

Darování začíná na nejnižší úrovni u možnosti přispět na listy těch kterých stromů. Příspěvek pokračuje na jejich větve, kmeny či kořenové systémy. Nadace lidem za darování celého stromu parku Střed přichystá sázení. Trvalý zápis pro dárce a dárkyně stromů do parku zajistí architektonicky citlivě řešená pamětní deska. Zajímavou volbou bude certifikát, který umožní obdarovat kohokoliv dalšího.

Přidanou hodnotou celé akce bude osvěta. Nadace Proměny Karla Komárka přístupnou formou vysvětlí, proč se města bez stromů dnes vůbec neobejdou. Představují totiž nejen výrazné estetické prvky, ale především zvyšují kvalitu života lidí. Váží na sebe mnoho škodlivých látek, slouží jako domov rozmanitým druhům živočichů, čímž podporují tolik důležitou druhovou rozmanitost, a ochlazují prostor.

„Stromy v našich příbězích jemně vystupují jako tradiční prvky života. Téma dobrovolného přispívání na rozvoj zeleně mosteckého parku Střed a otázky odbornějšího rázu spolu nedílně souvisejí. Jen na základě kvalitních informací se totiž potenciální dárci a dárkyně mohou správně rozhodnout, kam finanční podporu nasměrovat. Proto jsme k tématu přistoupili komplexně. Vysvětlujeme nejen historii stromů, ale též například jejich praktický význam pro život lidí,“ doplnila Petra Lepková Melingerová.

Přispívání na zeleň mosteckého parku Střed, kterou zastřešuje slogan Zapište se do mých letokruhů a rozpumpujte zelené srdce Mostu, začala úderem půlnoci 20. října na Den stromů. Více informací naleznete na webu: www.srdcemostu.cz.

Lidé přispívají s Nadací Proměny Karla Komárka na zeleň v parku Střed