Komunitní vila Libuše v Janově oslavila druhé narozeniny
23. 8. 2021

Vila Libuše, sociálně komunitní centrum na sídlišti Janov v Litvínově, které je největší českou vyloučenou lokalitou, oslavila 13. srpna 2021 druhé narozeniny. Terénní úpravy v zahradě vily podporuje v rámci programu Proměň své město Nadace Proměny Karla Komárka. Její zástupci proto nemohli na oslavách chybět.

Rezignace na snahy cokoliv změnit, mizivé naděje na lepší budoucnost a nulové možnosti mladých lidí se zabavit. Nehostinný charakter vyloučené lokality sídliště Janov v Litvínově vyhání obyvatele ze severočeského města pryč.

​​​​​​​Úsilí spolku MY Litvínov o vytvoření nového komunitního centra v sídlištní vile trvá už více než dva roky. Lídr spolku, janovský rodák a sociální pracovník Petr Globočník (na fotografii v galerii níže s červeným tričkem a černou kšiltovkou), se odmítl s beznadějí toho místa smířit.

Zchátralou Libuši odkoupil v roce 2018 a spolu s členy spolku a dobrovolníky zahájil její rekonstrukci a budování komunitního centra. Jeho vizí je sousedský dům, kde se budou setkávat lidé všech věkových kategorií z různých společenských vrstev. Místní obyvatelé se tak mohou při kulturních, sportovních či zahradnických aktivitách přirozeným způsobem seznamovat a zapojovat do komunitního života.

Vila mezi vybydlenými paneláky působí na příchozí doslova magicky. Kompletně vyměněná okna v přízemí, tři opravené místnosti a rozvedená elektřina představují jen zlomek dosavadní práce. Díky až dvousettisícové podpoře Nadace Proměny Karla Komárka se totiž rozsáhlé přeměny dočká také zahrada. Spolek na ní prozatím založil záhony a vytvořil posezení na opékání buřtů. S městem se mu navíc podařilo vyjednat důležitý pronájem zbytku pozemku.

Samotné oslavy trvaly dva dny. V předvečer hlavních oslav proběhla přednáška Globočníkova brazilského přítele Rogera Durana, který se celý život věnuje sociální práci a má za sebou mimo jiné úspěšnou realizaci podobného projektu, jaký nyní rozvíjí litvínovský spolek. Páteční pozdní odpoledne a večer už se jen slavilo. Nechybělo skutečně nic. Jídlo, pití, hudba, tanec a hlavně plno zábavy.​​​​​​​

Vrátit Janovu naději nám můžete pomoci i vy. Podpořte stavbu venkovní pece, parkurové hřiště nebo kurník pro slepice prostřednictvím darovacích stránek nadace. Nadace Proměny Karla Komárka znásobí každý váš dar až do celkové výše 30 000 Kč.

Komunitní vila Libuše v Janově oslavila druhé narozeniny

fotogalerie