Komunitní vila Libuše v Janově oslavila druhé narozeniny
23. 8. 2021

Vila Libuše, sociálně komunitní centrum v největší české vyloučené lokalitě, oslavila 13. srpna 2021 druhé narozeniny. Terénní úpravy v zahradě vily podporuje v rámci programu Proměň své město Nadace Proměny Karla Komárka a její zástupci tak nemohli na oslavách chybět.

Rezignace na snahy cokoliv změnit, mizivé naděje na lepší budoucnost a nulové možnosti mladých lidí se zabavit. Nehostinný charakter vyloučené lokality sídliště Janov vyhání obyvatele ze severočeského města pryč, na straně druhé v nich vzbuzuje obrovskou naději.

​​​​​​​Verva spolku MY Litvínov vytvořit v sídlištní vile nové komunitní centrum vstupuje do třetího roku. Lídr spolku, janovský rodák a sociální pracovník Petr Globočník (na fotografii v galerii níže s červeným tričkem a černou kšiltovkou), se odmítl s beznadějí toho místa smířit.

Zchátralou Libuši odkoupil v roce 2018 a spolu s členy spolku a dobrovolníky zahájil její rekonstrukci a budování komunitního centra. Jeho vizí je sousedský dům, kde se boudou potkávat lidé všech věkových kategorií z různých společenských vrstev. Místí obyvatelé se tak mohou přirozeným způsobem při kulturních, sportovních či zahradnických aktivitách seznamovat a zapojovat do komunitního života.

Vila na příchozí působí mezi vybydlenými paneláky doslova magicky. Kompletně vyměněná okna v přízemí, tři opravené místnosti a rozvedená elektřina představují jen zlomek dosavadní práce. Díky až dvousettisícové podpoře Nadace Proměny Karla Komárka se rozsáhlé přeměny dočká totiž také zahrada. Spolek na ní prozatím založil záhony a vytvořil posezení na opékání buřtů. S městem se mu navíc podařilo vyjednat důležitý pronájem zbytku pozemku.

Samotné oslavy se konaly dva dny. V předvečer hlavních oslav proběhla přednáška Globočníkova brazilského přítele Rogera Durana, který se celý život věnuje sociální práci a má úspěšně za sebou mimo jiné podobný projekt, jaký nyní rozvíjí litvínovský spolek. Páteční pozdní odpoledne a večer už se jen slavilo. Nechybělo skutečně nic. Jídlo, pití, hudba, tanec, a hlavně plno zábavy.​​​​​​​

Vrátit Janovu naději a přidat se k nám můžete i Vy. Podpořit stavbu venkovní pece, parkurové hřiště nebo kurník pro slepice můžete na darovacích stránkách nadace. Nadace Proměny Karla Komárka znásobí každý Váš dar až do celkové výše 30 000 Kč.
Komunitní vila Libuše v Janově oslavila druhé narozeniny

fotogalerie