Zjišťujeme, jak nejlépe pomoci Hodonínsku
13. 7. 2021

Důležitou cestu na tornádem zasažené Hodonínsko podnikli v uplynulých dnech zástupci Nadace Proměny Karla Komárka. Jejich cílem bylo zjistit, do jakých veřejných prostor by mohla mířit případná finanční podpora. Ředitelka nadace Petra Lepková Melingerová za uvedeným účelem hovořila se starostou Hodonína Liborem Střechou a se starostkou obce Hrušky Janou Filipovičovou.

Nadace Proměny Karla Komárka teď hodně přemýšlí o budoucnosti Hodonínska. První cesta do regionu, tedy nejen do Hodonína, ale také do přilehlých obcí, ukázala, že poničené veřejné prostory budou vyžadovat chytře promyšlenou a dlouhodobou podporu. Právě obnova veřejných prostor s ohledem na nejmodernější trendy jsou oblasti, kde by mohla nadace zúročit své špičkové zkušenosti.

„Návštěva zpustošených míst pro nás byla nesmírně silným zážitkem. Lidé budou muset na mnoha místech začínat prakticky od nuly. Na druhou stranu by se mohly některé už dříve plánované věci urychlit. Je dobře, že samotný Hodonín má už řadu projektů v určitých fázích přípravy – například obnovu oblíbeného Domu přírody,“ podotkla ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka Petra Lepková Melingerová s tím, že nadace nyní silně akcentuje témata přizpůsobování měst dopadům klimatické změny a zapojování lidí.

Na schůzce, která se konala dopoledne na hodonínské radnici i venku „v terénu“ se mluvilo nejen o budoucnosti zmíněného Domu přírody, ale také o příměstském lesoparku nebo o zoologické zahradě. Fungování všech těchto místo totiž tornádo výrazně poznamenalo.

Obnova veřejných prostor byla rovněž tématem setkání zástupců nadace se starostkou obce Hrušky Janou Filipovičovou. I tam veřejné prostory v důsledku tornáda citelně utrpěly, škody sčítají mimo jiné v tamní základní škole.

Informace z místa poskytly nadaci cenná vodítka pro další rozhodování o tom, kam konkrétně v postižených oblastech by možná podpora ve výši 100 000 000 korun mohla směřovat. Obce stejně jako nadace přesnější představu o tom, kde by bylo nejdůležitější pomoci, postupně konkretizují.

Zjišťujeme, jak nejlépe pomoci Hodonínsku