Tornádo na jižní Moravě zasáhlo technologický park MND v Lužicích
25. 6. 2021

Karel Komárek Family Foundation a Sazka věnují na obnovu regionu okamžitě 150 milionů korun.

Tornádo, které se ve čtvrtek 24. června prohnalo nad jižní Moravou, mimo jiné také nad obcí Lužice, poškodilo nově vybudovaný technologický park MND a datové centrum společnosti DataSpring. V areálu nebyl nikdo ze zaměstnanců zraněn, výši škod není v této chvíli možné přesně určit, bude se ale pohybovat ve stovkách milionů korun. Zakladatel KKCG Karel Komárek oznámil okamžitou finanční podporu pro region, kde se narodil.

Finanční podpora místním lidem a regionu

Zmíněné společnosti patří do skupiny KKCG, kterou vlastní podnikatel Karel Komárek.

Nadace Karel Komárek Family Foundation alokuje na pomoc regionu postiženému přírodní katastrofou minimálně 150 milionů korun, z toho             50 milionů věnuje jeho společnost Sazka, a. s. Finanční prostředky jsou určeny na dlouhodobou obnovu poničených obcí a také na okamžitou pomoc zaměstnancům skupiny a jejich rodinám.

„Jsem rodák z Hodonína a tato událost mne hluboce zasáhla. Teď je potřeba jednat rychle. Proto jsme hned vyčlenili potřebné peníze, které pomohou jednak vyřešit okamžité potřeby, jednak postupně vrátit život tam, kde ho živel ochromil,“  uvedl Karel Komárek a dodal, že v okamžicích, jako je tento, je potřeba, aby se zmobilizovaly silné české firmy a pomohly. „Pokud to bude třeba, jsme připraveni uvolnit i další prostředky,“ ujistil Komárek.

Technologický park Lužice

Následkem živelné katastrofy byly zničeny budovy areálu MND Drilling & Services a také Hlavní báňské záchranné služby (HBZS). Její pracovníci se dnes snaží zachránit zbytky záchranářské techniky. Zásadním způsobem byly poškozeny laboratoře a sklad geologického materiálu. Stejně jako z budovy HBZS, jsou i odtud odváženy cenné laboratorní přístroje, které zůstaly neponičeny. Důležité je, že nedošlo k žádným únikům ropy ani plynu a v postižené lokalitě byla těžba včas přerušena. Po nezbytné kontrole bude znovu obnovena a těžbu to zásadně neovlivní.

DataSpring

V areálu Lužice je také budova moderního datového centra společnosti DataSpring. Přírodní katastrofa poničila plášť budovy včetně kancelářských prostor. Datové centrum Lužice jede v krizovém režimu. „Datový sál je prozatím ve stabilizovaném stavu a řešíme bezpečné zajištění napájení, chlazení a konektivity. V současné době jsme schopni poskytovat služby našim zákazníkům bez omezení,“ uvedl Jaroslav Biolek.

Chcete pomoci lidem postiženým přírodní katastrofou? Přispějte na účet nadace: 5522211/5500. Prosím, přidejte do poznámky text: Pomoc Hodoninsku. Vaše peníze poskytneme přímo potřebným. Děkujeme!

Tornádo na jižní Moravě zasáhlo technologický park MND v Lužicích