Tornádo na jižní Moravě zasáhlo technologický park MND v Lužicích
25. 6. 2021

Karel Komárek Family Foundation a Sazka věnují na obnovu regionu okamžitě 150 milionů korun.

Tornádo, které se prohnalo ve čtvrtek 24. června nad jižní Moravou mimo jiné také nad obcí Lužice poškodilo nově vybudovaný technologický park MND a datové centrum společnosti DataSpring. V areálu nebyl nikdo ze zaměstnanců zraněn, výše škod není v této chvíli možné přesně určit, bude se ale pohybovat ve stovkách milionů korun. Zakladatel KKCG Karel Komárek oznámil okamžitou finanční podporu pro region, kde se narodil.

Finanční podpora místním lidem a regionu:

Zmíněné společnosti patří do skupiny KKCG, která patří podnikateli Karlu Komárkovi.

Nadace Karel Komárek Family Foundation alokuje na pomoc regionu postiženému přírodní katastrofou minimálně 150 milionů korun, z toho 50 milionů věnuje jeho společnost Sazka,a.s. Pomoc je určena na dlouhodobou obnovu poničených obcí a také na okamžitou pomoc zaměstnancům skupiny a jejich rodinám.

"Jsem rodákem z Hodonína a tato událost mne hluboce zasáhla. Teď je potřeba jednat rychle. Proto jsme hned vyčlenili potřebné peníze, které pomohou jednak vyřešit okamžité potřeby, tak postupně vrátit život tam, kde ho živel ochromil,“  uvedl Karel Komárek a dodal, že v okamžicích jako je tento, je potřeba, aby se zmobilizovaly silné české firmy a pomohly. „Pokud to bude třeba, jsme připraveni uvolnit i další prostředky," dodal Komárek.

Technologický park Lužice:

V důsledku živelné katastrofy byly zničeny budovy areálu MND Drilling and Services a také Hlavní báňské záchranné služby (HBZS), její pracovníci se dnes snaží zachránit zbytky záchranářské techniky. Zásadním způsobem byly poškozeny laboratoře a sklad geologického materiálu. Stejně jako z budovy HBZS i odtud jsou odváženy cenné laboratorní přístroje, které zůstaly neponičeny. Důležité je, že nedošlo k žádným únikům ropy ani plynu a v postižené lokalitě byla těžba včas přerušena. Po nezbytné kontrole bude znovu obnovena a těžbu to zásadně neovlivní.

DataSpring

V areálu Lužice je také budova moderního datového centra společnosti DataSpring. Přírodní katastrofa poničila plášť budovy včetně kancelářských prostor.  Datové centrum Lužice jede v krizovém režimu. "Datový sál je prozatím ve stabilizovaném stavu a řešíme bezpečné zajištění napájení, chlazení a konektivity. V současné době jsme schopni poskytovat služby našim zákazníkům bez omezení," říká Jaroslav Biolek.

Chcete pomoci lidem postiženým přírodní katastrofou, přispějte na účet nadace: 5522211/5500. Prosím přidejte text: Pomoc Hodoninsku. Vaše peníze poskytneme přímo potřebným. Děkujeme!

Tornádo na jižní Moravě zasáhlo technologický park MND v Lužicích