Mostecký park Střed: Kam se podělo Biologické těleso?
1. 5. 2021

Neobvyklé prvomájové překvapení zažili lidé v zeleném srdci města Most. Z parku Střed, který se také díky podpoře nadace Proměny Karla Komárka začne v blízké době naplno obnovovat, totiž zmizela oblíbená socha nazvaná Biologické těleso. Objekt, připomínající mnohým okamžiky prvních polibků, dostal zároveň na měsíc nového parťáka. Nad celým místem, které ožilo i zvuky, květinami nebo soutěží, se tak vznesla otázka, proč se vlastně umělecké dílo „ztratilo“.

Socha Biologické těleso, kterou v roce 1972 vytvořil Josef Klimeš, je s životem Mostu spojena dlouhá desetiletí. První květnový den roku 2021 ale „zmizela“. Studenti z Ateliéru Přírodní materiály Fakulty umění a designu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně ji totiž obklopili krychlí, pokrytou potiskem, díky němuž splynula s okolím. Ojedinělá akce vyvolala vzpomínky na první rande „u klobouku“.

„K parku Střed a jeho okolí mě pojí velmi osobní vztah, protože moje rodina bydlí nedaleko na sídlišti Stovky a já sama jsem si tady v dětství hrála a dostala první pusu. Jsme nyní na dobré cestě, abychom naplnili jeden z našich záměrů vytvořit z parku tepající střed města, který propojí lidi všech generací a různých společenských vrstev,“ objasnila rodilá Mostečanka a členka správní rady Nadace Proměny Karla Komárka Klára Laurenčíková. Důležitým krokem bude podle ní také promyslet volnočasové využívání parku v budoucnu.

Obavy mosteckých občanů, že by o oblíbený objekt, spojený nejen s romantickými okamžiky, úplně přišli, se nenaplnily. Studenti mu totiž vyrobili kopii. Nový parťák původního Biologického tělesa, kterého skupina svařila z železných drátů, váží zhruba třicet kilogramů. Konstrukci přivezli z ateliéru a bezpečně ukotvili do země, kde zůstane po dobu jednoho měsíce. Smyslem této instalace bylo ukázat lidem, kam se předmět, přezdívaný také UFO, na podzim roku 2022 přesune.

„S Biologickým tělesem spojují Mostečané mnoho osobních vzpomínek. Považujeme proto za důležité objekt umístit na důstojné místo a nechat ho vyniknout na otevřené ploše trávníku v severní části parku. Těleso usedne na samostatnou zpevněnou plochu, tvořenou z kamenných žulových šlapáků, které pocházejí z původního vodního prvku,“ vysvětlila Eliška Nováková z týmu architektů a krajinářů kolem Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana.

Umělecká instalace vytvořila ideální příležitost pro představení poslání nadace, která klade při přetváření veřejných míst pro lepší život důraz na aktivní zapojení lidí. Nadace tak na prvního máje poskytla lidem volně k rozebrání tulipány a uspořádala soutěž. Stačilo se od 1. do 8. května 2021 u přesunutého tělesa nebo kdekoliv jinde v parku vyfotografovat a snímek poslat na                  e-mail parkstred@nadace-promeny.cz. Nadace ten nejlepší odměnila fotoaparátem Fujifilm Instax Mini.

Most zahájil slunečnou sezónu roku 2021 symbolicky v parku Střed, který se i díky nadačnímu příspěvku ve výši 25 milionů korun trvale promění přesně tak, jak si obyvatelé města Mostu, členové místních spolků, organizací, škol a v neposlední řadě i odborníci společně přáli.

Foto: Anna Šolcová

Mostecký park Střed: Kam se podělo Biologické těleso?

fotogalerie