Park Střed v Mostě žil prvomájovou fotosoutěží
30. 4. 2021

Park Střed byl v minulosti podle řady pamětníků místem, kde se odehrávala první rande u "klobouku", jak někteří lidé nazývají biologické těleso Josefa Klimeše, a kde padaly první polibky. Právě na tyto vzpomínky Mostečanů navazála v týdnu od 1. do 8. května Nadace Proměny Karla Komárka fotografickou soutěží "První máj, parku čas".

Zamilovaní i nezamilovaní se mohli od 1. do 8. května v parku vyfotografovat (u přesunutého biologického tělesa, u rozkvetlého stromu či kdekoli jinde) a snímky poslat e-mailem na adresu parkstred@nadace-promeny.cz. Nejlepší fotografii porota nadace odměnila moderním "instantním" fotoaparátem Instax, ze kterého lze rovnou tisknout fotografie jako z polaroidu.

"Pro páry, které se přišly 1. května do parku Střed políbit pod rozkvetlý strom, jsme připravili volně k rozebrání květiny. Lidé si mohli odnést tulipány a symbolicky tak přivítat první květnový den," uvedla programová ředitelka nadace Petra Lepková-Melingerová.

Lidé, kteří během celého května park navštívili, mohli zároveň poznat místo, kam se na podzim roku 2022 přemístí biologické těleso. Studenti a studentky z Ateliéru Přírodní materiály Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem totiž uskutečnili nápad nadace a objekt Josefa Klimeše nechat na měsíc "zmizet" a na budoucí ploše postavit jeho napodobeninu.

První máj symbolicky zahájil slunnou sezóny v místě, které se v blízkých měsících i díky nadačnímu příspěvku ve výši 25 milionů korun trvale promění přesně tak, jak si obyvatelé města Mostu, členové místních spolků, organizací, škol a v neposlední řadě odborníci společně přáli.

Podmínky soutěže

Zásady ochrany osobních údajů