Park Střed v Mostě žije až do 8. května prvomájovou fotosoutěží
30. 4. 2021

Park Střed byl v minulosti podle řady pamětníků místem, kde se odehrávala první rande u "klobouku", jak někteří lidé nazývají biologické těleso Josefa Klimeše, a kde padaly první polibky. Právě na tyto vzpomínky Mostečanů navazuje v týdnu od 1. do 8. května Nadace Proměny Karla Komárka fotografickou soutěží "První máj, parku čas".

Zamilovaní i nezamilovaní se mohou od 1. do 8. května v parku vyfotografovat (u přesunutého biologického tělesa, u rozkvetlého stromu či kdekoli jinde) a snímky poslat e-mailem na adresu parkstred@nadace-promeny.cz. Nejlepší fotografii porota nadace odmění moderním "instantním" fotoaparátem Instax, ze kterého lze rovnou tisknout fotografie jako z polaroidu.

"Pro páry, které se přijdou 1. května do parku Střed políbit pod rozkvetlý strom, jsme připravili volně k rozebrání květiny. Lidé si budou moci odnést tulipány a symbolicky tak přivítat první květnový den," uvedla programová ředitelka nadace Petra Lepková-Melingerová s tím, že spolu s městem prosí všechny příchozí, aby dodržovali opatření proti šíření koronaviru.

Lidé, kteří během celého května park navštíví, mohou zároveň poznat místo, kam se na podzim roku 2022 přemístí biologické těleso. Studenti a studentky z Ateliéru Přírodní materiály Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem totiž uskuteční nápad nadace a objekt Josefa Klimeše nechat na měsíc "zmizet" a na budoucí ploše postavit jeho napodobeninu.

První máj představuje symbolické zahájení slunné sezóny v místě, které se v blízkých měsících i díky nadačnímu příspěvku ve výši 25 milionů korun trvale promění přesně tak, jak si obyvatelé města Mostu, členové místních spolků, organizací, škol a v neposlední řadě odborníci společně přáli.

Podmínky soutěže

Zásady ochrany osobních údajů