Park Střed v Mostě ožil prvomájovou fotosoutěží
30. 4. 2021

V parku Střed se „u klobouku“ podle řady pamětníků často odehrávala první rande a padaly první polibky. Místu se tak říká podle sochy Biologické těleso od Josefa Klimeše. Právě na tyto romantické vzpomínky mnoha Mostečanů navázala v týdnu od 1. do 8. května Nadace Proměny Karla Komárka fotografickou soutěží První máj, parku čas.

Zamilovaní i nezamilovaní se mohli od 1. do 8. května v parku vyfotografovat (u přesunutého Biologického tělesa, u rozkvetlého stromu či kdekoli jinde) a snímky poslat e-mailem na adresu parkstred@nadace-promeny.cz. Nejlepší fotografii porota nadace odměnila moderním „instantním“ fotoaparátem Instax, ze kterého lze rovnou tisknout fotografie jako z polaroidu.

„Pro páry, které se 1. května přišly do parku Střed políbit pod rozkvetlý strom, jsme připravili volně k rozebrání květiny. Lidé si mohli odnést tulipány, a symbolicky tak přivítat první květnový den,“ uvedla programová ředitelka nadace Petra Lepková Melingerová.

Lidé, kteří během května park navštívili, mohli zároveň poznat místo, kam se na podzim roku 2022 přemístí Biologické těleso. Studenti a studentky z Ateliéru Přírodní materiály Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem totiž uskutečnili nápad nadace a objekt Josefa Klimeše nechat na měsíc „zmizet“ a na ploše, kde bude od roku 2022 stát, umístili jeho napodobeninu.

První máj symbolicky zahájil slunnou sezónu na místě, které se v blízkých měsících i díky nadačnímu příspěvku ve výši 25 milionů korun trvale promění přesně do té podoby, jakou si obyvatelé města Mostu, členové místních spolků, organizací, škol a v neposlední řadě i odborníci společně přáli.

Podmínky soutěže

Zásady ochrany osobních údajů