Inspirovali jsme zahradami, které baví děti
19. 9. 2019

Poslední letošní exkurze ze série Zahrada hrou patřila inspiraci. Čtyřicet pedagogů i dalších zájemců se s námi podívalo na čtyři různá místa v Plzeňském kraji - z toho tři školní zahrady, z nichž dvě vznikly díky našemu programu Zahrada hrou. Během osmi hodin jsme urazili přes dvě stě kilometrů a především načerpali nekonečně mnoho nápadů.

Hlavním smyslem akce bylo umožnit živý vhled do fungování zahrad, které jejich tvůrci maximálně přizpůsobili dětem. Měli jsme možnost vidět různé přístupy, všemi zahradami se však prolínaly principy volné hry v přírodě blízkém prostředí. Opět se tak potvrdilo, že ta nejjednodušší řešení a prvky jsou často ty nejúčinnější a děti je i nejvíc ocení. Nejeden z účastníků exkurze si díky tomu odvážel nápady, které chce hned využít v rámci své školní zahrady.

Prohlídka všech míst byla spojená s výkladem zástupců škol, resp. autorů řešení zahrad. Účastníci exkurze tak mohli vedle inspirace získat i řadu praktických rad a zkušenosti, ať už spojených s přípravou proměny zahrady, její realizací nebo i s každodenním využíváním prostoru a jeho údržbou. Vedle jednoduchých nápadů, jakými jsou například oblíbená kutiště nebo blátoviště, zaujaly také komunitní prvky - velké venkovní stoly nebo kruhová sezení. Najdou uplatnění i při akcích pro místní veřejnost a rozšiřují tak nejen možnosti využití zahrady, ale i řady jejích podporovatelů.

Místní komunita často zavítá třeba na zahradu Křesťanské MŠ v Horažďovicích, kde jsme exkurzi zahajovali a měli možnost prostor vidět i v interakci s dětmi. V Klenčí pod Čerchovem jsme kromě malé, ale beze zbyku využívané zahrady Masarykovy ZŠ a MŠ navštívili také zdejší dvůr při Domu přírody Českého lesa. Kratší odpočinek, který jsme tu dopřáli aspoň svým nohám, vyplnila skvělá přednáška Magdaleny Smetanové, která má s navrhováním herních prostor pro děti bohaté zkušenosti. Závěr exkurze patřil nové Mateřské škole ve Stříbře a její zahradě, která nás pomyslně přenesla k moři.

Průběh celého dne dokumentuje připojená fotogalerie.

Inspirovali jsme zahradami, které baví děti

fotogalerie