Letos podruhé se školami venku
11. 6. 2019

Desítky škol a školek oslavily v květnu Měsíc školních zahrad – 2. ročník mezinárodní kampaně v České republice. Sázení, pěstování, ale i tvoření z přírodnin, učení venku, odpočívání, nebo pořádání společných akcí pro rodiče. Po celý květen bylo na školních zahradách, dvorcích a hřištích v České republice živo. Naše snaha vytáhnout školy ven však s koncem května nekončí.

Mezinárodní kampaň Měsíc školních zahrad vyhlašovaná každoročně Mezinárodní asociací školních hřišť a zahrad (ISGA) si klade za cíl podpořit školy a učitele, aby objevili pestré možnosti, které jim venkovní prostředí nabízí, a využili je ke hře, učení, odpočívání nebo setkávání. Letos se v České republice připojily opět desítky mateřských a základních škol, které sdílely své zážitky a zkušenosti, a pomohly nám šířit hlavní myšlenku kampaně: „škola venku“.

„Zahrada je živý organismus, který denně skýtá zajímavé situace. Nelze je předvídat ani připravit, a proto jsou pro děti i pro mě nezapomenutelné.“ Bohumila Bajglová, ZŠ Strachotice

Prostředí, kde se děti mohou volně pohybovat, se za poslední roky značně zmenšilo. Pobyt venku je přitom pro získávání zkušeností s okolním světem pro děti zásadní. → Více o potenciálu školních zahrad a hřišť

Aktivity a akce letošního ročníku směřovaly ven, do zahrad a do přírody! Ať už to byly semináře, které přibližovaly učitelům to, jak přenést výuku do zahrady, jak o ni pečovat a co v ní tvořit, nebo výukové programy pro žáky, které se odehrály v zahradě. Několik akcí bylo i pro veřejnost, protože věříme, že svátek zahrad s námi může oslavit opravdu každý. Proběhl 1. ročník konference Zahradní pedagogika v Balinách. Inspirovali jsme se a inspirovali jsme vás na několika exkurzích po zahradách v Čechách anebo v Rakousku. Průběžně jste se mohli účastnit dílen pro učitele, studenty i žáky. V květnu bylo otevřeno několik nových zahrad. Učili jste se venku třeba matematiku, fyziku, přírodopis nebo češtinu. Průběžně vycházely články v médiích a na webových stánkách partnerů. Nabídli jsme a stále vám nabízíme materiály ke stažení zdarma, které táhnou ven. Mezinárodního průvodce aktivitami venku v češtině se stáhlo již 1935 kopií.

Nabízeli jsme vám témata, články, prostor pro vyjádření a sdílení také na facebooku. Letos poprvé jsme zkusili formát FB události „Měsíc školních zahrad“, o kterou mělo zájem 66 osob. Aktuality jste mohli hledat také ve skupinách Školní zahradaUČÍME se VENKU a Zahrady hrou.

Myšlenku jsme podpořili také nasazením videospotu „To všechno musí zažít" na Seznam.cz a na televizích v ambulancích lékařů.
Do MŠ a ZŠ v celé České republice bylo odesláno 10 000 kusů plakátů, které nabízely možnost objevit „Tajemství školní zahrady“ spolu s informacemi z výzkumu Nadace Proměny Karla Komárka: České děti venku.

mapě Školní zahrady přibylo 115 subjektů jenom v kategorii „Zapojujeme se do Měsíce školních zahrad“. Využijte mapu pro další inspiraci anebo oslovení partnerů ve svém okolí!

Ještě jednou vám děkujeme za zaslané pohledy. První pohlednicový ročník je odstartován číslem 10:

• ZŠ Most, V. Talicha 1855
  • MŠ Ostrava, Varenská 2977/2a
  • ZŠ Soběslav
  • Montessori školka Jonáš, Praha
  • MŠ Skřivánek, Bohumín
  • ZŠ Královské Poříčí
  • ZŠ J. V. Sládka, Zbiroh
  • MŠ Alšova, Sokolov
  • ZŠ Strachotice
  • ZŠ a MŠ Koloděje

Letošní, druhý ročník je u konce. Jménem Nadace Proměny Karla Komárka a našich hlavních partnerů – vzdělávacího centra Tereza a středisek ekologické výchovy Chaloupky o.p.s. a Lipka děkujeme všem ostatním, kdo se zapojili a podpořili myšlenku Měsíce školních zahrad: EDUinMuzeum ŘíčanyPavučinaPražské matkySkutečně zdravá školaŠkola pro demokracii. Za mediální partnerství děkujeme City Digital Media. Děkujeme i těm, kteří myšlenku této iniciativy podpořili třeba jen drobně tím, že si ke svému e-mailovému podpisu připojili banner s odkazem na web kampaně.

V první řadě samozřejmě děkujeme Vám, školy a učitelé, za to, že jste se připojili a že jste s dětmi venku (a doufáme, že i nadále budete).

Využívejte své zahrady, dvorky a hřiště po celý rok, protože: „Skutečný svět poznání a výzev začíná hned pod školními okny. Zahradu si navíc můžete zcela přizpůsobit své škole.“ Jitka Přerovská, Nadace Proměny Karla Komárka

Těšíme se na další rozšíření našich řad – nejen za rok v květnu!

Letos podruhé se školami venku