Měsíc školních zahrad končí. Zapojily se do něj desítky škol
14. 6. 2018

Po celý květen bylo na školních zahradách na různých místech ČR živo. České školy se letos poprvé mohly zapojit do mezinárodní kampaně Měsíc školních zahrad, jejíž smyslem je motivovat učitele k tomu, aby vyšli s žáky ven. Do sdílené radosti ze vzdělávání dětí venku se zapojilo na desítek mateřských i základních škol.

Sázení, pěstování, ale i tvoření z přírodnin, učení venku nebo pořádání společných akcí pro rodiče. Takové byly nejčastější aktivity, kterým se školní třídy na zahradě nebo jinde pod širým nebem věnovaly, a jejichž zážitky pak sdíleli učitelé mezi sebou ve Facebookové skupině Školní zahrada. Pro inspiraci mohli pedagogové nahlédnout do publikace s venkovními aktivitami z 22 zemí světa, která byla na webových stránkách kampaně poskytnuta ke stažení zdarma. Během dvou měsíců si ji stáhlo bezmála 1 100 zájemců. Ke kreativitě při utváření venkovního programu vybízeli také Kateřina Švejdová a Justina Danišová, které pravidelně připravovaly témata s ukázkami aktivit.

Byl to pilotní ročník a troufám si říct, že i úspěšný. Potěšilo nás, že se zapojovaly nejen mateřské školy, ale také základní, protože u těch bohužel ještě stále není aktivní využívání školních zahrad běžné. Věříme, že v příštím roce se nám podaří oslovit ještě více těch, kterým k tomu dosud chyběla motivace, a že škála aktivit bude stále pestřejší,“ říká Jitka Přerovská z Nadace Proměny Karla Komárka, která Měsíc školních zahrad přenesla ze zahraničí.

Prostředí, kde se děti mohou volně pohybovat, se za poslední roky značně zmenšilo. Pobyt venku je přitom pro získávání zkušeností s okolním světem pro děti zásadní. Venku mohou děti a mladiství uplatnit svou přirozenou zvídavost, rozvíjet fyzickou i sociální zdatnost nebo lásku k přírodě, a proč jim to neumožnit právě ve školách, kde tráví velkou část svého času? Průzkumy navíc ukazují, že vzdělávání na čerstvém vzduchu podporuje nejen zdraví dětí, ale má příznivý vliv i na jejich školní výsledky.
→ Více o potenciálu školních zahrad a hřišť

Kampaň každoročně vyhlašuje Mezinárodní asociace školních hřišť a zahrad (ISGA) a jejím cílem je povzbudit učitele k tomu, aby objevili pestré možnosti, které jim venkovní prostředí nabízí, a začlenili vzdělávání venku do každodenního života své školy.

Nápad přenést Měsíc školních zahrad také do ČR, pochází od Nadace Proměny Karla Komárka, která je  členem asociace ISGA od loňského roku. Na jeho přípravě se podíleli také další partnerské organizace zaměřené na širší využití školních zahrad a vzdělávání dětí venku - vzdělávací centrum TEREZA, Chaloupky o.p.s. a Lipka.

Měsíc školních zahrad končí. Zapojily se do něj desítky škol