Podpoříme devět iniciativ, které promění své město
14. 3. 2017

Přeměna nebezpečné žižkovské křižovatky v klidovou sousedskou zónu, instalace ve veřejném prostoru Bubenče vytvořená spolu s dětmi, proměna kladenského sídliště Rozdělov nebo oživení nábřeží Labe v Kolíně – to jsou čtyři z devíti projektů, jejichž iniciátoři uspěli v programu Proměň své město, a získali tak pro realizaci svého záměru podporu Nadace Proměny Karla Komárka.

Nadace spustila program Proměň své město v loňském roce s cílem pomáhat iniciativám, které přispívají ke zlepšení prostředí ve městech a rozvíjejí jak samotný veřejný prostor, tak i související společenskou debatu. V rámci vůbec první grantové výzvy, která byla otevřená žádostem z Prahy a Středočeského kraje, se v nadaci sešlo 41 záměrů.

„Potěšil nás hlavně široký záběr aktivit a témat, které se v žádostech objevily. Je povzbuzující, že lidé vnímají různorodé možnosti veřejného prostoru a chtějí se angažovat v jejich rozvoji, většinou ve svém volném čase. Pestrost témat koneckonců dokládá i finální výběr devíti projektů,“ komentuje výsledky grantové výzvy ředitelka nadace Jitka Přerovská. Šest projektů je z Prahy, tři ze Středočeského kraje.

→ Více o vybraných projektech

Ve výběru hrálo důležitou roli mimo jiné to, jak se do projektů zapojuje širší veřejnost, a také spolupráce iniciátorů proměn s odborníky a veřejnou správou. „Otevřený dialog mezi uživateli veřejného prostoru, jeho správci i tvůrci považujeme za zásadní. I zdánlivě drobné akce a změny díky tomu mohou mít velký zásah. Lidé, které jsme se rozhodli podpořit, chtějí letos zrealizovat třeba jen dílčí kroky, dlouhodobě přitom směřují například k proměně celého náměstí, sídliště nebo městské čtvrti. Ze zkušeností víme, že pokud chcete dosáhnout smysluplných a trvalých změn veřejného prostoru, pouhé nadšení nestačí. Věřím, že naše podpora pomůže v konkrétních místech a zároveň bude k širší spolupráci inspirovat i další podobné iniciativy,“ dodává Přerovská.

Nadace Proměny Karla Komárka rozdělí mezi devět vybraných projektů celkem 527 tis. Kč. Jednotlivé iniciativy si zajišťují podporu i z jiných zdrojů, velkou část například tvoří práce dobrovolníků. Většina z devíti vybraných iniciativ se zlepšování městského prostředí věnuje už několik let, a to nejrůznějšími formami. Projekty a aktivity, které aktuálně získaly podporu z programu Proměň své město, se budou realizovat v průběhu letošního roku, nejvíce v období od jara do podzimu.

Ke stažení:
tisková zpráva (pdf 355 kB)
fotografie (zip 11,2 MB) – z archivu projektů

Ilustrační foto u článku: archiv spolku Otevřená ulice

Podpoříme devět iniciativ, které promění své město