Víkend v zahradách a parcích 2015
27. 5. 2015

Svátek, který má veřejnost upozornit na význam zeleně v zahradách, parcích a veřejném prostoru kolem nás, oslaví Česko letos již pošesté.  Tentokrát připadá Víkend otevřených zahrad na 13. a 14. června. Za poznáním, příběhy a tajemstvími zahradního umění se můžete vypravit i do čtyř z našich projektů.

LITOMĚŘICE / V litoměřických Jiráskových sadech čeká návštěvníky v sobotu 13. června od 14 hodin netradiční odpoledne v parku. Program nabídne kromě komentované procházky hudební zážitky, rodinnou hru, sportovní klání, občerstvení, relaxaci i překvapení v podobě originálního informačního systému. Na své by si měl přijít každý, kdo chce strávit příjemné odpoledne v zeleni v centru Litoměřic.

Dnes největší litoměřický park vznikal postupně, patrně na základech dvou školních hřišť založených v polovině 19. století. Významnější parkové a zahradní úpravy byly realizovány v letech 1890–1892. Poslední rozsáhlejší obnova pod vedením atelieru architekta Zdenka Sendlera skončila letos na jaře. Jejím cílem bylo lépe přizpůsobit prostor a vybavení parku jeho současným uživatelům. Nakolik se dílo podařilo, by měl ověřit právě svátek otevřených zahrad.

Více o Jiráskových sadech
Více o Víkendu otevřených zahrad 2015 v Litoměřicích

LITOMYŠL/ Litomyšl letos veřejnosti představí zahrad hned několik. K Vodním valům, které projdou v nadcházejícím roce rozsáhlejší úpravou s naší nadační podporou, přibudou tentokrát Klášterní a zámecké zahrady a také Jindrova zahrada. V sobotu 13. června od 13 do 16.30 hodin provedou návštěvníky každých 30 minut jednotlivými místy studenti zahradnické školy. A chybět nebudou ani prohlídky s architekty. Chystanou proměnu nábřeží na Vodních valech vysvětlí architekti Martin Rusina a Martin Frei. Architekt Lukáš Gergela připomene 15. narozeniny Klášterních zahrad, Jindrovou zahradou provede architekt Matouš Jebavý a zámecký park si bude možné prohlédnout v doprovodu místostarosty Litomyšle Michala Kortyše. Připraveny budou i pestré doprovodné aktivity včetně velké kvízové hry. Od 17 hodin zahraje návštěvníkům Víkendu otevřených zahrad u Smetanova domu Dixieland Band Litomyšl.

Více o Vodních valech
Více o Víkendu otevřených zahrad v Litomyšli

PRAHA / ZAHRADA NA VÝŠINÁCH/ Jako rozloučení se starou školní zahradou pojala Víkend otevřených zahrad Mateřská škola Na Výšinách v Praze 7, jejíž zahrada získá novou tvář během příštích měsíců. Proměnu zahrady vyprojektovaly Zuzana Novotná a Susanne Spurná ve spolupráci s německým tvůrcem dětských hřišť Michaelem Grasemannem.

Kromě prohlídky a informací o plánované obnově místa vás tu 14. června mezi 15 a 18 hodinou čeká například dílna pro děti Není město jako město, vedená výtvarníkem Janem Pfeifferem, a další aktivity pro děti i dospělé. Můžete připojit svůj vzkaz k „arše pro budoucí generace“ nebo prostě jen zajít na sousedský piknik a přátelské setkání v zahradě.

Více o zahradě Na Výšinách
Více o Víkendu otevřených zahrad 2015 v Praze Na Výšinách

PRAHA / LOGOPEDICKÁ ZAHRADA DON BOSCO / Zahrada při internátu církevní logopedické školy Don Bosco se veřejnosti otevře v sobotu 13. června od 10 do 16 hodin. Návštěvníkům nabídne logopedickou poradnu s využitím originálních logopedických herních prvků, sportovní aktivity či možnost prohlédnout si výstavu mladé výtvarnice Lucie Mičíkové. Součástí akce bude i dobročinný bazárek, jehož výtěžek bude věnován kambodžské škole, kterou v Don Bosco podporují. Obnova zahrady církevní logopedické školy se uskutečnila jako pilotní projekt programu Zahrada hrou Nadace Proměny. Je dílem atelieru architekta Zdenka Sendlera. Logopedické herní prvky navrhla výtvarnice Lenka Klodová.

Více o logopedické zahradě Don Bosco
Více o Víkendu otevřených zahrad 2015 v zahradě Don Bosco v Praze

Na všechny akce jste srdečně zváni.

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti vznikl původně ve Velké Británii. Jeho ohlas každoročně roste a projekt se stává celoevropskou tradicí. Jenom v Česku se do něj loni zapojilo více než sto dvacet objektů.

Hlavním organizátorem Víkendu otevřených zahrad na národní úrovni je Průvodce parkem o.s., které spolupracuje s celou řadou dalších partnerů. Pro letošní rok byla Víkendu otevřených zahrad udělena záštita České komory architektů.

Víkend v zahradách a parcích 2015