Zahrada hrou má vítěze
24. 11. 2011

V první grantové výzvě nového nadačního programu uspěla Mateřská škola Kollárova v Českém Brodě. Rozhodl přesvědčivý záměr školy a podpora místní komunity.

MŠ Kollárova z Českého Brodu se svým projektem uspěla mezi 80 žádostmi o grant, zaslanými mateřskými školami v Praze a Středočeském kraji. Vítězný projekt přesvědčil hlavně celkovým přístupem školy k obnově zahrady. V českobrodské škole se už do přípravy proměny zahrady zapojila celá komunita: kromě pedagogů a dětí také klub rodičů i zastupitelé města. O procesu utváření nové podoby zahrady i o jejím dalším využití tady mají jasnou představu. Právě podpora komunity a přesvědčivý záměr školy byly pro výběr projektu rozhodující.

Mateřskou školu navštěvuje více než 100 dětí, zahradu příležitostně využívají také žáci Základní umělecké školy, místní Skaut nebo rodičovský klub, který zde pořádá akce i pro širší veřejnost. Ve škole uvažují také o možnosti využití zahrady klienty sociálního ústavu Zvoneček Bylany, škola plánuje do projektu zapojit i další místní neziskové organizace.

Zahrada MŠ Kollárova má rozlohu půl hektaru, zajímavou dispozici jí dává budova školy, která ji člení do několika zón. V současnosti je v jejím prostoru několik nevyhovujících herních prvků ze 70. let minulého století. Záměrem školy je využít především přírodní potenciál zahrady a proměnit ji v hravé, inspirující prostředí, které bude probouzet tvořivou energii, formovat přirozené talenty dětí a posilovat jejich osobnosti.

Škola se nyní začne věnovat přípravě zadání pro zpracování architektonického návrhu. Stavba by měla začít příští rok, otevření proměněné zahrady se plánuje se zahájením školního roku 2013/2014. Do projektu se po celou dobu budou zapojovat uživatelé zahrady tak, aby v budoucnu co nejlépe splňovala jejich požadavky a přání.

Grantová výzva 2011 je vůbec první, kterou jsme v novém programu Zahrada hrou vyhlásili. Z Prahy a Středočeského kraje, pro něž byla tato výzva určena, se sešlo 80 žádostí o proměnu školní zahrady. V užším výběru nadace posuzovala 15 projektů. Druhá grantová výzva se chystá v příštím roce; v plánu je rovněž další seminář, který by měl zájemcům o téma přinést novou inspiraci.

TISKOVÁ ZPRÁVA – ke stažení (pdf 110 kB)

Zahrada hrou má vítěze