Něco divokého
11. 12. 2012

Zajímavá iniciativa se zaměřuje na pomoc dětem, které ohrožuje „syndrom odcizení přírodě“.

Za projektem Wild Thing stojí výsledky jednoho průzkumu a následná aktivita Davida Bonda – filmaře a současně tatínka malých dětí. David vyrostl na venkově, dnes žije s rodinou ve městě a uvědomuje si odlišnost, resp. zhoršení vlivu prostředí a životního stylu, v nichž vyrůstají jeho vlastní děti. Ve snaze upozornit na hrozící nebezpečí propaguje přírodu a její pozitivní vliv, který je zásadní především u malých dětí. Součástí projektu Wild Thing je chystaný filmový dokument, který podpoří kampaň usilující o obnovení kontaktu dětí s přírodou. Podívejte se na trailer.

Ve výše zmíněném průzkumu, který Davida a jeho přátele pobídnul k aktivitě, UNICEF zjistil, že v rámci zemí západní Evropy jsou britské děti nejméně šťastné. Ačkoliv jsou materiálně dobře zajištěné, mohou využívat ty nejmodernější komunikační prostředky a rodiče je chrání před nejrůznějšími negativními vlivy, k jejich pocitu štěstí to nepřispívá. Důsledkem tohoto „komfortu“ je totiž minimální kontakt se skutečným světem a přírodou. Jak se syndromu odcizení přírodě bránit, najdete na stránkách projektu: www.projectwildthing.com.

Dobrou prevenci mohou poskytnout také školní zahrady, s nimiž přijde do styku drtivá většina dětí. Obzvláště u těch městských tak může mít okolí školy klíčový význam. V příštím roce chystáme několik novinek ke školním zahradám - sledujte naše stránky nebo se přihlaste k odběru newsletteru na adrese newsletter@nadace-promeny.cz

Něco divokého