Festival změnil sídliště k lepšímu
22. 10. 2013

Letošní ročník festivalu Street for Art ukázal, jak se dá s minimálními náklady a v krátkém čase oživit zpustlé místo a otevřít ho lidem. Organizátorům se s pomocí místních dobrovolníků podařilo proměnit původní staveniště na pražském sídlišti Černý Most v „park kultury, oddechu a městského plánování“.

Během festivalového týdne 22.–29. května 2013 se park nazvaný Blackville stal modelovým místem pro setkávání veřejnosti, zástupců veřejné zprávy, odborníků a umělců. Proměna zanedbané lokality byla součástí programu, který dále nabídl sérii debat, diskuzí, tvůrčích dílen a prezentací zaměřených na městské plánování a zapojení místních obyvatel. Kromě toho proběhla v rámci festivalu také řada koncertů, výstava a performance na téma městských legend.

Záměrem organizátorů bylo proměnit místo trvale, ukázat místním možnosti jeho využití a inspirovat všechny, kteří by se do podobné proměny chtěli pustit také. Lidé se na vlastní oči přesvědčili, že o takovou iniciativu se může pokusit každý a že i skromné úpravy mohou mít v kombinaci s doprovodnými akcemi značný efekt.

Do festivalového dění jsme se zapojili i my. Ve spolupráci s umělcem Janem Pfeifferem jsme připravili výtvarnou dílnu Zahrada hrou, kde rodiče s dětmi vytvářeli pod vedením výtvarníka současně dvě odlišné zahrady. První z nich byla shrnutím toho, jak dnešní školní zahrady a hřiště vypadají. Druhá byla společnou vizí nekonvenční, ideální zahrady, ve které si děti mohou volně hrát a být v kontaktu s přírodou. Účastníci dílny se při tvorbě zamýšleli nad tím, co vlastně v zahradách hledáme a co nám v nich schází, co děti skutečně potřebují pro svůj rozvoj a jak se většina současných zahrad, parků a dětských hřišť od naší ideální představy liší.

Více o festivalu Street For Art najdete zde.

Festival změnil sídliště k lepšímu

fotogalerie