Pětkrát nová zahrada
25. 11. 2013

Pět vítězných školek prvního kola letošní grantové výzvy v programu Zahrada hrou odstartovalo 21. listopadu proměnu své zahrady vzdělávacím seminářem.

Pro zástupce mateřských škol jsme připravili celodenní program. Získali od nás návod, jak co nejlépe připravit zadání pro architekta a zároveň řadu námětů, jak do projektu zapojit děti, rodiče i učitele. Během semináře jsme účastníky seznámili s harmonogramem projektu a postupem při plánování zahrady. Praktické tipy a rady jim poskytl také krajinářský architekt Štěpán Špoula, spoluautor architektonického řešení zahrady MŠ Kollárova v Českém Brodě. Spolu s ním se o cenné zkušenosti s realizací projektu podělily ředitelka českobrodské mateřinky Jiřina Zumrová a za Klub rodičů a přátel mateřské školy Alice Jirásková. Součástí semináře byl i prostor pro diskusi a sdílení zkušeností.

Školky nyní čeká výběr architekta, zadání přípravy architektonického návrhu, dále společné plánování celé zahrady a zpracování projektové dokumentace architektem. Pro tuto etapu nadace poskytne každé z vybraných školek příspěvek ve výši 100 tisíc korun. Po úspěšném zvládnutí prvního kola grantové výzvy, mohou školky během dvou let získat také grant na realizaci obnovy zahrady a posléze i na její další rozvoj a údržbu. Ve třech kolech tak rozdělíme celkem až 4 miliony Kč. Součástí naší podpory jsou kromě finančního příspěvku také vzdělávací semináře, exkurze, metodika, individuální konzultace a pomoc s realizací projektu.

Pětkrát nová zahrada

fotogalerie